Ga naar de hoofdinhoud

Meer dan 150 bezoekers vonden hun route op het Inspiratie- en Adviesplein

Op 8 en 15 oktober organiseerde het Werkcentrum voor het tweede jaar op rij het Inspiratie- en Adviesplein. Ook dit keer werd het evenement zowel in Haarlem als Beverwijk georganiseerd. Het was een groot succes: meer dan 150 mensen uit de regio kwamen langs met hun vraag over werk, scholing of hun loopbaan.

Bezoekers van het Inspiratie- en Adviesplein kregen een routekaart mee, die hen langs de verschillende onderdelen van het evenement leidde. Voor iedere situatie was er hulp: bij het onderdeel Scholing leerden mensen bijvoorbeeld meer over welke mogelijkheden er zijn op het gebied van (bij)leren, omscholen of het vinden van een leerbaan of stage. En wanneer een bezoeker al wist wat hij of zij wilde, kon diegene langs bij de Jobhunters van het onderdeel Werk vinden.

Bij elk onderdeel konden de bezoekers een sticker halen voor op de routekaart en bij de uitgang ontvingen ze een cadeautje: een mooie Werkcentrum-tas vol leuke, kleine presentjes.

Taal en persoonlijke ondersteuning

Bezoekers die moeite hebben met de Nederlandse taal of hun digitale vaardigheden willen verbeteren, waren welkom bij het onderdeel Taal en Computers. Hier kregen ze advies over wat er allemaal mogelijk was en waar zij hulp konden vinden. Er waren tolken aanwezig om mensen verder te helpen. Bijzonder was dat een aantal bezoekers zich bij dit onderdeel als taalmaatje hebben aangemeld om anderen te helpen Nederlands te leren!

Inzicht brengt je verder

Van loopbaanspellen tot een talentbord: er was van alles te doen bij het onderdeel Keuzehulp. Hier stonden de loopbaancoaches van het Werkcentrum klaar om mensen te helpen ontdekken welke baan echt bij hen past. Op een speelse manier ontdekten bezoekers waar hun interesses liggen en wat zij zoeken in een baan. Na het onderdeel bezocht te hebben, reageerde een bezoeker enthousiast: “Dit bord heeft mij echt verder geholpen, het heeft mij meer inzicht gegeven.”

Een sterke eerste indruk

Een goed cv en mooi LinkedIn-profiel zijn belangrijk wanneer je op zoek bent naar een baan: je maakt er vaak je eerste indruk mee bij een werkgever. Op het Inspiratie- en Adviesplein stond dan ook een fotograaf klaar om de aanwezigen op de foto te zetten. De bezoekers gingen naar huis met een mooie, professionele foto om te gebruiken bij het solliciteren.

Ook stonden de adviseurs bij het onderdeel Sollicitatievaardigheden klaar om cv’s te checken en advies te geven. Dat gaf verschillende bezoekers net dat zetje in de rug om met zelfvertrouwen te solliciteren.

Beroepen proeven

Naast die verschillende onderdelen waren er op het Inspiratie- en Adviesplein drie sectoren uitgelicht, waar de bezoekers het werk konden proeven: zo konden ze ontdekken hoe het was om te werken in de techniek, de zorg of het onderwijs. Dit was heel handig voor mensen die overwegen om in een van deze richtingen te gaan werken, maar ook voor bezoekers die nog niet veel van het werk afwisten. En was je als bezoeker enthousiast geworden over de beroepen? Dan kon je met de VR-bril ervaren hoe dat er uit zou kunnen zien op de werkvloer.

De aanwezige adviseurs namen de bezoekers enthousiast mee in de verschillende beroepen, maar er was ook van alles te doen. Bijvoorbeeld bij de techniek: zo was er een 3D-printer, stonden er pompen uit de installatietechniek, een cv-ketel, een lopende band en een stoplicht dat je van dichtbij kon bekijken. Erg interessant om de technische processen te bestuderen! Ook de drone was leuk om voorbij te zien vliegen.

“Er werd echt met me meegedacht. De loopbaancoach nam me mee naar een collega die me meer kon vertellen over de zorg, omdat uit ons gesprek kwam dat dat misschien wel bij mij paste.”
– Een bezoeker van het Inspiratie- en Adviesplein

Wilde je meer weten over de zorg? Naast veel informatie werden er ook innovaties tentoon gesteld: zo kon je robotkatten bekijken (en aaien!) die in de ouderenzorg gebruikt worden om eenzaamheid tegen te gaan. Ook was er een apparaat dat hielp om zonder moeite steunkousen aan te trekken en een snoezelapparaat dat geluid maakt bij aanraking.

Ervaringsdeskundige Patrick was aanwezig om meer te vertellen over de zorg die hij zelf nodig heeft: heel waardevol om vanuit zijn ervaring te horen hoe werken in de zorg kan zijn.

Kunnen we je (verder) helpen?

Heb je het Inspiratie- en Adviesplein gemist? Of heb je naar aanleiding van je bezoek nog vragen? Geen probleem! Ook tijdens onze spreekuren kunnen we je helpen met je vraag over werk, scholing of je loopbaan. Neem vooral een kijkje in onze agenda om te ontdekken wanneer en waar je langs kunt komen. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.